Banii in miscare, Prosperitatea in 10 pasi de Iancu Guda este acea carte care iti ofera educatia financiara, atat de necesara pentru a obtine independenta financiara si dezvoltarea personala, dar care lipseste in Romania, in prezent, atat din scoli, cat si din cadrul familiilor.
De ce mi-a placut cartea?
Mi-a placut conceptul de a te plati pe tine prima data cand iei salariul. De obicei, ne platim datoriile, insa Iancu Guda ne spune ca ar trebui sa ne platim mai intai pe noi. El ne sfatuieste sa aplicam regula 20-50-30. Asta inseamna ca 20% din veniturile lunare se vor duce catre o forma de economisire (investitii, fond de rezerva, pensii, asigurare de viata, etc), 50% vor fi alocate pentru cheltuieli zilnice (transport, mancare, utilitati, etc), iar 30% pentru pentru dorinte (vacante, haine, restaurante, etc).
Se pare ca romanii se imprumuta pentru a cumpara case mult prea scumpe, crezand ca acestea se vor plati din chirie. Desi nu este impotriva investitiilor in imobiliare, autorul ofera si alternative cu un randament mai bun.
M-am lasat convinsa si imi voi face o pensie pilon III. Am crezut mereu ca investind intr-o astfel de pensie voi pierde bani din salariu, insa dupa explicatiile din carte am inteles ca voi investi pentru independenta financiara la batranete. Urmarind exemplul din carte, iti poti calcula si tu cati bani vei avea cand vei ajunge la varsta de pensionare. Pe mine m-a speriat rezultatul final si ma bucur ca inca am timp pentru a preveni o situatie neplacuta.
Mi-a placut si pentru ca ne ofera exemple de jocuri si explicatii pe care le putem oferi copiilor pentru a intelege de mici importanta banilor si a-si crea o disciplina in ceea ce priveste veniturile lor.
In viitor, imi voi indrepta atentia si catre alte investitii mentionate in carte, insa, in acest moment, nu cred ca stapanesc toate notiunile. Asa ca, imi doresc sa citesc mai multe despre aceste subiecte si ulterior, sa pun banii sa lucreze pentru mine.
Detalii despre carte si autor
Cartea are un numar de 380 de pagini si trebuie citita neaparat cu foaie si pix langa, astfel incat sa iti poti face calculele personalizate pentru cazul tau. Vei citi un cuvant introductiv si 10 capitole cu informatii esentiale pentru educatia ta financiara, dar si a copiilor tai. Un punct in plus il ofer pentru exemplele personale oferite, pe langa informatiile cu caracter general.
Mi-am amintit cu ajutorul cartii, notiuni invatate in liceu si facultate, la economie. Acestea sunt prezentate pe intelesul tuturor, astfel ca si cei care nu au studii in domeniu, vor intelege aceste concepte.
Iancu Guda are o experienta extinsa de peste 15 ani in managementul riscului de credit si analiza financiara. In prezent este Director General al Coface Credit Management Services, lector asociat al ASE si la Institutul Bancar Roman.
Cumpara cartea Banii in miscare de Iancu Guda
Cartea poate fi achizitionata doar de pe eMAG, fiind sustinuta de catre acestia. De aici am cumparat-o si eu si am primit-o chiar cu autograful autorului. Alte carti scrise de Iancu Guda sunt: De ce esueaza companiile? si Economia in vremea coronavirusului. Ambele sunt disponibile pe eMAG.
Voi ati citit cartea Banii in miscare de Iancu Guda? Daca da, ce ati reusit sa puneti in practica dintre ideile din carte?
4 comentarii
In teorie suna frumos, dar in realitate poti ramane in mana doar cu niste hartii fara valoare.
Nu uitati ca si comunistii aveau un fel de actiuni care se numeau participarea la parti sociale pe care le primeai inapoi in caz ca te retrageai, pe cand acum pui bani, capitalizazi o firma sau se speculeaza actiunile pe bursa, azi au o valoare maine se prabusesc. Intr-un cuvant economie de cazino sau loteristica.
Buna, Mircea. Multumesc pentru mesaj. Asa este, atunci cand alegi o forma de investitie, exista si un anumit risc. Acum depinde de fiecare daca e dispus sa isi asume un risc, fie el ridicat, mediu, scazut. De aceea, trebuie sa ne informam foarte bine inainte sa luam orice decizie, iar cartea face lumina si in aceste privinte.
Pentru mine este greu sa iau o. hotarare unde sa investesc !? Am incercat mult sa ma informez dar neavand profesional nici o legatura cu Finance si economie nu este simplu.
Nu exista posibilitatea de a merge la un birou specializat care impreuna sa hotarati unde sa investesti ?
Cred ca in functie de zona in care iti doresti sa investesti, poti apela la profesionisti care sa te indrume. De exemplu, daca vrei sa iti faci un cont de pensie pilon III, poti sa mergi sa discuti efectiv cu fiecare institutie care ofera un astfel de plan. Ei iti pot face recomandari in functie de nevoile tale. La fel si in cazul asigurarilor de viata sau daca vrei sa iti deschizi un depozit. Desigur, exista si optiunea sa investesti valori mai mici si sa alegi riscuri moderate, pana capeti experienta. Mult succes!