Basel este un oras linistit, unde te vei simti in siguranta si vei putea admira linistit tot ceea ce are sa iti ofere, de la muzee, la privelisti unice, cladiri vechi de cateva sute de ani si case cu o arhitectura si culori ce iti vor fura privirea.
Inainte de a se decreta starea de urgenta in Romania, am reusit sa fac o calatorie de 3 zile in Basel, Elvetia. Drumul cu avionul Bucuresti – Basel este relativ scurt, in jur de doua ore si jumatate, iar daca stai pe scaunul de langa fereastra vei avea ce sa vezi pe tot parcursul calatoriei.
Cum ajungi in Basel?
O data ajunsi in Basel, un lucru interesant de stiut este ca aeroportul, Euroairport Basel Mulhouse Freiburg, are 2 iesiri: una in Franta si cealalta in Elvetia. Eu nu am stiut asta, asa ca initial am ajuns la cea franceza, iar de acolo am fost ghidata pentru a ajunge unde trebuie.
Pentru a merge in oras poti lua autobuzul 50 care vine la fiecare cateva minute. Partea buna este ca daca ai o rezervare la un hotel in oras, vei putea circula gratuit cu el. Drumul pana la gara centrala a fost undeva la 20 de minute si am mers apoi pe jos pana la hotelul unde am stat, Hotel Restaurant Resslirytti. Am fost multumita de cazare, locatia este excelenta, foarte aproape de centrul orasului, cu statia de tramvai vis-à-vis, personalul amabil, camerele curate, baile ingrijite, mic dejun delicios si wifi care mergea chiar foarte bine.
Facilitati pentru turisti
La hotel am primit o harta turistica, un pliant cu un cod pentru fiecare oaspete, ce va folosi pe post de bilet de calatorie pentru mijloacele de transport in comun din oras. Totodata il poti folosi pentru reduceri considerabile la muzee si la zoo, ceea ce am si facut. Asa ca va trebui sa ai grija de acesta si sa il ai mereu la tine.
O alta facilitate interesanta pe care o ofera turistilor, este internet gratuit in unele zone din oras. Il poti accesa tot pe baza codului de care mentionam mai sus. Mie mi-a prins foarte bine, mai ales pentru ca nu mi-am dat seama ca Elvetia nu este membra a SEE, asa ca roamingul meu activat inainte sa plec din tara nu a functionat. Insa, pot sa spun ca ne-am descurcat perfect cu o harta offline. Chiar si asa, daca vrei sa afli informatii de la localnici, vei putea comunica in engleza. Insa multi dintre ei vorbesc si germana sau franceza.
A fost destul de frig in perioada asta a anului, asa ca recomand sa va echipati cu haine calduroase, chiar si caciula si manusi daca planuiti sa va plimbati pana seara tarziu. Totusi, la pranz puteti prinde cateva ore bune de soare ce vesteste primavara, deci as trece si ochelarii de soare pe lista de accesorii obligatorii.
Ce mananci in Basel?
Daca ai ajuns in Basel trebuie neaparat sa gusti Basler Läckerl, un biscuit traditional, al carui gust se aseamana cu turta dulce. Poate fi simplu sau cu diverse arome, iar eu il recomand pe cel cu portocala. Un alt dulce traditional sunt si bomboanele de zahar, Mässmogge, umplute cu o crema de nuca. Impresionante sunt in special prin culorile diverse si intense pe care le au. Eu le-am cumparat pe ambele din oras, de la un magazin specializat, Läckerli Huus, situat foarte aproape de Mittlere Brucke. Daca vreti sa duceti cateva si acasa, recomand sa cumparati de aici si nu din aeroport. Preturile difera si aveti un sortiment mai bogat de dulciuri. In centrul orasului am gasit si castane coapte – preferatele mele, asa ca acord un punct in plus pentru Basel.
Daca tot am ajuns la capitolul mancare, trebuie sa spun ca preturile sunt destul de mari la un restaurant. Un fel principal costa in jur de 20 – 30 de franci elvetieni, iar bautura 10 – 15 franci. Asa ca de la inceput ar fi bine sa cautati un hotel care sa aiba inclus micul dejun. Am observat ca localnicii nu prea mananca in restaurante, cel putin nu la pranz. I-am tot vazut in oras, mancand un sandvis in aer liber sau cumparand mancare de la food trucks. O alta varianta o reprezinta supermarketurile Migros, care au preturi accesibile.
Ce poti vizita in Basel?
Daca nu stiti exact ce activitati puteti face in Basel sau ce puteti vizita, site-ul orasului este unul foarte bine pus la punct. Aveti marcate diverse puncte pe harta, de unde puteti admira privelisti spectaculoase si de unde puteti face poze perfecte pentru Instagram.
Toate stradutele din centrul lor vechi merita strabatute, multe casute colorate in stilul specific stau una langa alta si asteapta sa bucure privirile trecatorilor. In Basel au ramas 3 porti St Alban-Tor, Spalentor si St. Johanns-Tor. Trebuie sa le vedeti pentru a celebra amintirea a ceea ce a fost o data in Basel.
Primaria din Basel
Primaria din Basel este una emblematica pentru oras. Culoarea ei rosie, acoperisul colorat, dar si picturile interioare si statuia fondatorului din curte interioara sunt ceva inedit. In fata primariei exista si un mic targ ziua, de unde poti cumpara legume, fructe si diverse alte produse.
Catedrala din Basel
O experienta de neuitat am avut-o la Basler Münster (catedrala din Basel). E de o frumusete impresionanta atat de afara, cat si in interior. Acoperisul este din tigla colorata si are doua turnuri gemene in care se poate urca. Trebuie platita o taxa de 5 franci elvetieni si de aici incepe aventura, pentru ca urci, urci si cand crezi ca ai terminat, mai ai inca putin de urcat. Privelistea este minunata si cu siguranta merita sacrificiul. Scarile sunt destul de inguste si nu pot trece doi oameni in acelasi timp, la fel si cand parasesti zona scarilor si vrei sa admiri privelistea.
Am facut cateva poze, insa imi tremurau mainile la gandul ca bate vantul foarte tare si pot scapa telefonul in orice moment si cu siguranta nu mai recuperez nimic din el cand ajung jos. Si da, coboratul este cel mai greu! Dupa atatea scari urcate si coborate, cand m-am vazut din nou pe pamant, m-am simtit ca dupa un antrenament intens la sala. Inainte de a cobori ultimele 3 trepte, un gand m-a strafulgerat: cum ar fi sa cad acum, tocmai la final? Dar nu, nu am patit asta, insa nu pot spune acelasi lucru despre domnul care a coborat dupa mine.
Paulus Kirche
Paulus Kirche este biserica pe langa care treci pe drumul spre si dinspre aeroport. E o cladire impresionanta, inconjurata de multa verdeata, iar in martie am prins si magnoliile inflorite. Iti da cu siguranta un sentiment de seninatate, liniste si pace, fix cum cred ca ar trebui sa fie o astfel de cladire.
Alte privelesti de neignorat sunt pe raul Rin, care este strabatut de poduri. Dintre ele, cel mai circulat este Mittlere Brücke, Podul Mijlociu in romana. Totodata, poti face o plimbare cu feribotul pe rau, pentru a-l traversa de pe un mal pe celalalt.
Zoo Basel
Un punct de atractie care nu trebuie ratat daca esti in Basel, este gradina zoologica. Este foarte bine organizata, primesti un pliant cu traseul pe care il poti urma in interiorul gradinii si in fiecare locatie ce animalute gasesti, astfel incat poti sa alegi exact ce vezi. Insa eu cred ca trebuie sa vedeti fiecare specie care traieste acolo: canguri, lei, pinguini, lame, girafe, elefanti, rinoceri, suricate, pesti, meduze, papagali, pasari flamingo. Tot turul gradinii zoologice a durat undeva la 2 ore.
Muzee
Basel are foarte multe muzee si anume 40! Am reusit sa vad doar Muzeul jucariilor, un muzeu impresionant ce aduna pe 3 etaje jucarii din diverse perioade ale timpului. Incepe cu ursuletii de plus, care sunt enorm de multi, de toate dimensiunile, imbracati in diverse costume; la munte, la mare, implicati in curse de masini, ba chiar si insotiti si de cate o poza in care apar alaturi de stapanul lor. Gasiti case de papusi minutios create si magazine in miniatura: tutungerii, brutarii, chiar si spitale si sali de clase. De asemenea poti descoperi jucarii din diverse colturi ale lumii: Japonia, China si jucarii – copii fidele ale unor personaje precum Stan si Bran, Amy Winehouse.
In loc de incheiere
Alte perioade propice pentru a vizita Basel: sfarsit de februarie, inceput de martie, cand are loc Carnavalul din Basel sau Die Fasnacht Basler (data este stabilita in fiecare an, iar in 2020 a fost amanat din cauza pandemiei), dar si in luna decembrie cand orasul este pregatit de sarbatoare si are loc targul de Craciun.
Am plecat din Basel cu gandul ca ma voi reintoarce pentru ca inca mi-au ramas multe de vizitat, dar si pentru ca iti permite sa ajungi foarte usor in orasele din apropiere din Germania (Freiburg) si Franta (Colmar, Mulhouse, Riquewihr, Strasbourg).