Situatia din ultima perioada, din Afganistan, m-a facut sa imi amintesc de o carte pe care am cumparat-o acum ceva vreme despre acest subiect. Am citit-o, asa ca impartasesc cu voi cateva idei legate de carti despre Afganistan: Soldatii de zinc.
De ce mi-a placut cartea
Am apreciat cartea scrisa de Svetlana Aleksievici, intr-un mod deosebit, deoarece prezinta marturiile soldatilor, ofiterilor, personalului medical, functionarilor si ale familiilor acestora despre razboi, exact asa cum a fost perceput si trait de catre acestia. Lucru foarte greu de facut avand in vedere faptul ca vorbim de imperiul sovietic. Mortii erau trimisi inapoi, in URSS, in sicrie de zinc bine inchise. Familiile nu aflau foarte multe detalii despre ceea ce s-a intamplat, despre cum au murit in realitate. Erau informati ca au cazut in timpul unei batalii. Supravietuitorii insa, au venit cu traume, dintr-un razboi care nu era al lor. Multi dintre ei nu au reusit sa se reintegreze si erau priviti ca niste criminali. Bineinteles, exista si cei care au reusit sa treaca peste asta, s-au intors cu casetofoane, esarfe si diverse lucruri pentru familie.
Razboiul nu a fost asa cum era prezentat la televizor, soldatii nu construiau scoli, nu plantau copaci si nu erau primiti cu bucurie de afgani. Multi dintre ei erau extrem de tineri, isi iubeau patria si voiau sa o slujeasca, insa nu li s-a spus niciodata ce se intampla in realitate, in Afganistan. Erau foarte prost hraniti, terci de ovaz la toate cele trei mese, iar cand plecau in misiune primeau conserve cu carne. In acelasi timp, erau foarte prost imbracati, in uniforme vechi, cu cizme grele, in care le transpirau picioarele, in caldura din acea tara. Isi cumparau chiar din banii proprii gloante si veste pentru a se apara.
Sunt descrise multe scene groaznice, cu oameni raniti, mutilati din urma luptelor sau in urma trecerii peste mine. Tinerii au fost pusi in fata faptului de a ucide pentru prima data. Familiile, ramase acasa, nu s-au putut impaca cu ideea mortii persoanelor dragi.
Detalii despre carte
Cartea are un numar de 416 pagini impartite in opt capitole, cu marturiile luate de catre scriitoare martorilor razboiului. La sfarsitul cartii sunt si cateva pagini despre procesele intentate scriitoarei de catre cativa dintre soldatii sau rudele acestora. Din fericire, acestea s-au finalizat cu cateva despagubiri banesti pe care scriitoarea le-a acordat unuia dintre reclamanti.
Unde o gasesti?
Cartea a aparut la editura Litera, in colectia Carte pentru toti si poate fi achizitionata de pe litera.ro. Soldatii de zinc poate fi cumparata si online din Carturesti, de pe eMAG.ro sau libris.ro.
Despre Svetlana Aleksievici
Svetlana Aleksievici este cunoscuta nu doar pentru Soldatii de zinc, dar si pentru alte doua carti ale sale: Razboiul nu are chip de femeie si Rugaciune pentru Cernobil. Scriitoarea s-a nascut in vestul Ucrainei, s-a stabilit ulterior cu familia la Belarus si a studiat la Mink. In 2000 a plecat din tara ca semn de protest fata de disctatura lui Lukasenko, dar si pentru a scrie. S-a reintors dupa multi ani. In 2015 a primit premiul Nobel pentru literatura.
Daca ti-a placut articolul Carti despre Afganistan: Soldatii de zinc, da-i un share prietenilor tai, sa afle si ei de aceasta carte.