Draga, unde-s banii? Lectii de viata pentru echilibru si prosperitate de Adrian Asoltanie este primul pas pentru educatia ta financiara, fie ca esti singur, in cuplu sau cu copii.
De ce mi-a placut cartea?
Adrian Asoltanie ne invata in carte cum ne putem gestiona finantele atunci cand suntem parte dintr-un cuplu, fie ca suntem intr-o casnicie de cativa ani, fie ca de abia am inceput o relatie. Ele pot fi considerate si niste sfaturi de viata, nu doar din perspectiva financiara, deoarece autorul ne vorbeste din propria lui experienta. E foarte important sa vorbim cu partenerul deschis despre datoriile pe care le avem, planuri de viitor, cheltuieli lunare, dar si despre asigurari de viata, bijuterii, monede pe care le avem. In felul acesta, in cazul unui eveniment nefericit, familia va sti intotdeauna care sunt resursele pe care se poate baza.
El abordeaza si subiectul copiilor si ne spune cum procedeaza cu fiicele lui. Copiii sunt foarte atenti cu banii lor, pe ce anume ii cheltuie, insa daca obtin bani de la parinti, nu vor ezita sa ii cheltuie imediat. De aceea, e bine sa le oferim de mici informatii adaptate varstei lor despre finante si sa ii lasam sa ia propriile decizii.
Un alt capitol important, care este dezvoltat destul de mult, este cel al investiilor. Adrian Asoltanie ne sfatuieste sa ne facem profilul investitorului, pentru a sti care sunt investitiile potrivite pentru fiecare dintre noi. In cazul calamitatilor, razboaielor sau altor situatii in care suntem nevoiti sa parasim in graba casa si orasul sau tara, e bine sa avem si lingouri de aur sau macar o moneda de argint pe care sa le luam cu noi.
Mai las o alta idee pe care am considerat-o importanta si pe care mi-a notat-o. Tu pe cate „picioare financiare” te bazezi? Trebuie sa intelegem ca daca avem ca singura sursa de venit salariul, va trebui sa ne gasim si alte venituri. Poate fi o pasiune transformata in afacere, investitii sau un extrajob.
Si sa nu uit, trebuie sa iti creezi un fond de urgenta de 1000 – 2000 lei, cash, in casa. Si nu uita de un fond de siguranta care sa acopere 3 – 6 luni de cheltuieli. Astfel vei dormi mult mai linistit.
Detalii despre carte
Cartea a aparut la editura Curtea Veche si are in total 312 pagini. Informatii pretioase sunt impartite in o Nota a autorului, pagini de multumiri, o introducere, 10 capitole si cateva cuvinte de final. Desi foarte concise, capitolele contin informatii pe intelesul tuturor si reprezinta un bun start pentru ca mai apoi sa stii ce alte informatii sa cauti si sa te dezvolti pe aspectele care te intereseaza. Iti las si cateva exemple de titluri de capitole: Elimina datoriile, Dezvolta-ti investitiile, Copiii si banii, etc.
Gasim si multe formulare si tabele pe care autorul le ofera, astfel incat sa putem calcula mai usor toti indicatorii de care ne povesteste sau sa ne facem planul perfect pentru a obtine independenta financiara.
Cumpara si tu cartea Draga, unde-s banii?
Sunt o multime de site-uri pe internet, de unde poti achizitiona aceasta carte pentru a-ti incepe educatia financiara. O poti imprumuta de la Bookster, o poti cumpara de pe site-ul editurii Curtea Veche sau de pe alte site-uri precum bookzone.ro, libris.ro, eMAG.ro.
Daca esti pasionat de astfel de carti, iti recomand sa citesti si articolul de pe blog, intitulat Banii in miscare, o carte de Iancu Guda (recenzie).