Minunata lume noua de Aldous Huxley face parte din genul distopiilor care incet, incet, par a se transforma in carti care prevestesc viitorul. Iti va pune la incercare imaginatia si te va face sa intelegi cat de usor de controlat sunt oamenii.
De ce mi-a placut cartea?
Este o carte care poate fi greu de digerat, deoarece modalitatea in care oamenii din roman isi duc viata e semnificativ diferita de a noastra. Copiii sunt facuti in eprubete, impartiti in categorii inca de la creare (Alfa, Beta, Gama, Delta, Epsilon). Ei sunt programati sa gandeasca intr-un anumit fel, dorit de conducatorii omenirii. Astfel, iau nastere mii de persoane identice prin tehnica bokanovskificarii. Cand dorm, copiilor li se repeta de cateva sute de ori aceleasi concepte, pana cand acestia incep sa le stie ca pe un adevar absolut, fara a le pune sub semnul intrebarii. Nu exista parinti, cuvintele mama si tata fiind considerate obscenitati, la fel ca alaptatul unui copil. Entitatea suprema nu este Dumnezeu, ci Ford (Henry Ford, deoarece la momentul scrierii cartii, autorul l-a avut drept exemplu al folosirii progresului stiintei).
Oamenii sunt manipulati, dar sunt fericiti. Exista chiar si soma, drogul care alunga orice nefericire. In plus, oamenii nu se mai casatoresc. Ei sunt incurajati sa aiba cat mai multi parteneri si nu sunt fideli unuia singur. A ramas o singura localitate pe pamant, o rezervatie, unde indienii isi duc viata ca pe vremuri. Aici traieste si un fiul unui director din societatea care creeaza bebelusi. Cand acesta ajunge in minunata lume noua, este numit Salbaticul si toti il privesc cu uimire. Mai ales ca acesta si-a format propriile pareri si convingeri, citind Operele complete ale lui Shakespeare.
Dar momentul cel mai important este cel cand, la sfarsitul cartii iti vei da seama ca anumite teorii din carte se aplica deja in realitatea in care traim. Impingerea oamenilor inspre consum cantitativ, impartirea in categorii de tot felul: politic, religios, orientare sexuala, financiar; cat si progresul stiintei.
Detalii despre carte
Minunata lumea noua are in total 276 de pagini impartite in 18 capitole. A aparut la editura Polirom, in colectia Top10 si se pare ca exista si o continuare, numita Reintoarcere in minunata lume noua. Aceasta a doua carte este un eseu al scriitorului ca un comentariu pe marginea primului roman, in care subliniaza viziunea pesimista cu privire la viitor din perspectiva progresului stiintific si tehnologic.
Daca iti place genul acesta de carti, iti recomand sa citesti si O mie noua sute optzeci si patru de George Orwell si Fahrenheit 451 de Ray Bradbury.
Cumpara si tu Minunata lume noua
Dupa cum poti vedea din imaginea de la inceputul articolului, eu am imprumutat cartea de la Bookster. Daca nu ai cont, o poti gasi la preturi convenabile pe site-urile librariilor online LibrariaDelfin, Libris, dar si pe eMAG.