Reteta de prajitura negresa de post cu gem de portocale este printre preferatele mele din doua motive: gustul este delicios si se face foarte repede. Totodata nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru aceasta reteta. Unde mai pui ca e si versatila: poti face o prajitura normala in tava sau poti pune aluatul in forme de briose. Si o poti manca inclusiv pe perioada postului.
In aceasta reteta folosesc gemul de portocale, insa poti folosi orice gem ai in casa. De asemenea, poti pune 2 linguri dintr-o dulceata si 2 din alt fel. Pana acum am incercat sa fac prajitura si cu gem de prune, dulceata de gutui, gem de capsuni. Am facut chiar si briose cu acelasi aluat, in care am pus dulceata de cirese, iar in varful briosei am pus o cireasa. Atentie la samburi in acest caz! Mie mereu imi scapa cate unul in fiecare borcan.
Ingrediente pentru prajitura negresa:
- 1 cana cu zahar
- 1 cana cu apa plata
- o jumatate de cana de ulei
- 4 – 5 linguri de gem sau dulceata de portocale.
- 3 linguri de cacao
- o lingurita rasa de praf de copt
- 2 cani de faina
- optional puteti adauga nuca, stafide, rom, vanilie, in functie de preferinte
Mod de preparare
Eu masor cu aceeasi cana ingredientele de fiecare data cand fac reteta pentru ca stiu ca in felul asta imi iese cantitatea pe care mi-o doresc. Cana e una obisnuita. Evident, puteti si voi sa masurati cu o cana sau sa folositi propriile masuratori, in functie de cantitatea de aluat de care aveti nevoie.
Se amesteca apa cu zaharul cu o lingura. Nu este nevoie ca acesta sa se dizolve de tot.
Se pune uleiul si se amesteca putin. Apoi se pun lingurile de gem si se amesteca iar, astfel incat acesta sa nu fie chiar legat cum e scos din borcan. Daca ramane neamestecat, prajitura va avea cocoloase si se va lasa.
Ulterior punem cacao si amestecam tot cu lingura. Praful de copt il punem peste faina si o adaugam si pe aceasta in compozitie treptat.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Punem aluatul in aceasta.
Punem in cuptorul incins, circa 30 – 35 minute. Cum fiecare cuptor e diferit, cel mai eficient ramane testul cu scobitoarea. Cand aceasta iese curata, prajitura este gata.
Aveti grija, totusi, sa nu deschideti cuptorul in primele 15 minute, pentru ca altfel nu va mai creste.
Pentru pofticiosii nerabdatori am o veste proasta: prajitura negresa se taie de abia cand se raceste.
Pofta buna!