In Sarutul pictat, Elizabeth Hickey si-a imaginat cum ar fi fost povestea de dragoste dintre pictorul Gustav Klimt si creatoarea de moda Emilie Floge. Dar si cum a luat nastere tabloul Sarutul. Distorsionate intentionat, anumite detalii din carte nu au fost prezentate asa cum s-au petrecut in realitate: varsta la care cei doi s-au cunoscut, lipsa fratelui creatoarei din intreaga poveste si altele.
De ce mi-a placut cartea?
Sunt pasionata de viata marilor pictori si intotdeauna mi-am dorit sa aflu povestile care se afla in spatele tablourilor realizate de acestia. Desi cartea este o fictiune, a reusit sa ma introduca in Viena din acea perioada si sa recreeze atmosfera de odinioara.
Sarutul pictat este structurat in trei planuri. Planul prezent, in care Emilie Floge fuge dintr-o Viena aflata in plin razboi, impreuna cu nepoata sa, in casa in care isi petrecea vacantele alaturi de parinti si Gustav. Un alt plan este trecutul. Un trecut din care aflam cum s-au intalnit cei doi. Toate intamplarile prin care au trecut, copilaria si maturizarea fetei, lectiile de desen predate de catre Klimt. Totodata, este mentionat si cum a luat fiinta casa de moda Surorile Floge si modul in care si-a gasit sfarsitul marele pictor, soptindu-i numele lui Emilie. Iar al treilea plan ofera mici detalii despre diverse tablouri realizate de Klimt. Si, totodata, despre modelele care apar in tablouri. Toate aceste planuri se intrepatrund pe parcursul cartii.
Enumar cateva tablouri care sunt discutate in carte: Femeie culcata, nud, 1888; Fata adormita, 1889; Studiu despre Adele Bloch-Bauer, 1903.
Regasim multe alte personaje cunoscute in carte si care au existat si in realitate. Vorbesc aici despre Adele Bloch-Bauer, una dintre femeile pe care Klimt le-a pictat, sotia unui magnat al zaharului. Totodata, il regasim si pe pictorul Egon Schiele, care este ajutat de marele pictor si ale carui desene sunt apreciate de acesta. Alte nume importante sunt: Josef Hoffman, Oskar Kokoschka, Carl Moll, Alma Schindler.
Detalii despre cartea Sarutul pictat
O carte de 352 de pagini, scrisa intr-un limbaj accesibil, ce poate fi citita chiar intr-o zi. Formatul acesteia e putin mai atipic, in sensul ca, este mai lunga si mai ingusta decat majoritatea cartilor. Sa se datoreze oare acest lucru faptului ca pe coperta este chiar faimoasa pictura a lui Gustav Klimt? Si ca nu s-a vrut sa se taie foarte mult din ea?
Unde o gasesti?
Sarutul pictat a aparut la editura Nemira, insa am vazut-o disponibila la preturi foarte bune pe Libris sau Librex.
Dupa ce am citit cartea mi-am propus sa caut si mai multe informatii despre viata pictorului Gustav Klimt. Imi doresc sa observ in ce masura difera realitatea fata de ceea ce se gaseste in carte.
Totodata, mi-am propus sa ma reintorc in Viena, pentru a vizita muzeul Belvedere in care este expus tabloul Sarutul.